Zorniger er fortid i Brøndby IF

Mandag formiddag sprang Brøndby IF en bombe, da de meddelte at de stoppede samarbejdet med den tyske cheftræner Alexander Zorniger. Et nederlag på udebane til Esbjerg fB søndag aften, var det der fik stolen til at knække under Zorniger.

Tirsdag blev det derudover meddelt, at assistenttræner Martin Retov overtager trænerposten indtil slutningen af sæsonen. Det bliver altså en uerfaren træner, der skal forsøge at styre Brøndby ind i Mesterskabsslutspillet. Det afstedkommer en række spørgsmål vedrørende fyringen af den tyske chef, samt ikke mindst timingen af denne.

Der er sjældent en god timing for en fyring af en cheftræner, men fyringen af Zorniger må alligevel siges, at komme på et højest underligt tidspunkt. To kampe er blevet spillet i foråret, og skønt afkastet har været mindre end forventet, så må en fyring så tidligt på foråret indikere, at bestyrelsen og den sportslige ledelse har vurderet, at Zorniger har tabt omklædningsrummet, eller at han i hvert fald ikke ville kunne lykkes med at komme i Mesterskabsslutspillet.

Det var dog ikke det signal som sportsdirektør Ebbe Sand lod skinne igennem på pressemødet mandag ved middagstid. Et pressemøde, hvor også Alexander Zorniger var mødt op for personligt at tage afsked med den danske sportspresse. Sand var fuld af roser til den afgående træner og han insisterede på, at fyringen kun skyldtes manglende sportslige resultater. Dette bakkede flere spillere eftefølgende op om i interviews med blandt andet bold.dk, hvor blandt andre Hany Mukhtar og Benedict Röcker gav udtryk for, at der stadig var tillid til Zorniger i spillertruppen.

Det er dog ikke helt samme historie, der onsdag fremkom hos Jens Martin Gammelby, der har været genstand for Zornigers åbenlyse kritik i pressen. I stedet sagde den tidligere Silkeborgprofil, at Zorniger kunne være ganske hård. Omvendt anerkendte Gammelby, at han havde lært en del af den tyske coach.

Der er næppe tvivl om, at Zornigers metoder kan skabe resultater på den korte bane. Sidste sæson var Brøndby det klart mest underholdende hold at se i Superligaen, men resultatet blev stadig blot en andenplads i ligaen samt en pokaltitel. I år har spillet slet ikke kørt på samme niveau, og dermed bliver det set fra mit synspunkt også tydeligt, at Zornigers stil er kompromisløs. Også når det går galt. Det mærker spillerne gennem interviews i pressen. Ikke bare Gammelby, men tidligere også de danske talenter har fået den kompromisløse stil at mærke. En stil, der altså kan accepteres når resultaterne kommer, men som måske bliver et irritationsmoment når de udebliver. Det skal jeg ikke gøre mig til dommer over, da jeg af naturlige årsager ikke er med på træningsbanen på Vestegnen.

Derfor er jeg ikke sikker på, at Ebbe Sand siger hele sandheden, når han konstaterer at fyringen udelukkende skyldes sportslige resultater. Især ikke fordi Zorniger har et højt pointsnit. Det højeste i Brøndby i over ti år. Man ligger på fjerdepladsen i ligaen, med gode muligheder for en pokalsemifinale og et Mesterskabsslutspil. Der må ligge dårlige relationer bag fyringen. Ellers virker timingen, som allerede nævnt, helt skæv.

Hvorfor fyrede man ikke Zorniger efter sidste spillerunde i efteråret, hvor man tabte med 2-3 hjemme til Vendsyssel FF? Det havde givet en ny cheftræner en bedre mulighed for at forberede holdet til de sidste seks spillerunder i foråret. Nu får en Martin Retov blot fem dage til at tage ansvaret og få stillet et hold til en helt igennem vital kamp mod Randers FC. Ligesom Brøndby kæmper randrusianerne om at blive blandt de seks bedste i grundspillet.

Samtidigt har Ebbe Sand og Jan Bech Andersen travlt. En ny permanent træner skal udpeges. BT meldte hurtigt ud at Kasper Hjulmand var i spil til jobbet. Han har kontraktudløb til sommer, og en mulighed for at arbejde med et spændende Brøndbymandskab bør vel kunne lokke ham til Vestegnen, hvis ikke det rigtige tilbud fra udlandet lander på hans skrivebord. Personligt tror jeg ikke på, at Hjulmand kommer til udlandet, og han er et godt bud på en kommende Brøndbytræner. I ham får Brøndby en udadvendt træner med et spændende spilkoncept og samtidigt en træner, der nok vil bruge Masterclass-spillerne bedre end forgængeren.

Onsdag meldte tyske Kicker dog et anderledes interessant navn på banen. Den tidligere HSV-chef Christian Titz skulle ligeledes være inde i billedet til jobbet. Titz blev tidligere på sæsonen fyret i HSV til trods for at klubben lå på førstepladsen i 2. Bundesliga. Titz har dog tidligere været ansat som ungdomstræner i HSV, og han har en offensiv tilgang til spillestil. Ligesom Hjulmand er han god til at spotte og arbejde med talenter, og det var Titz, der bragte den nye Vendsyssel-spiller Matti Steinmann ind på holdet i den nordtyske mastodont. Kan Brøndby hive Titz ind til jobbet som cheftræner, så er det et meget interessant islæt i den bedste danske fodboldrække.

Om Brøndby så når med i Mesterskabsspillet er en anden sag. I hvert fald får Retov i de kommende fire runder en opgave af rang, hvor man ud over Randers møder OB, AaB og Horsens. Alle er det hold, der spiller med om at blive blandt de seks bedste i Grundspillet. Som altid bliver det spændende at følge med i fra sidelinjen.

Del indlæg:

Kommentér indlæg